مروری بر کرونا (کووید 19)
- دکتر رشیدی
- مطالب پزشکی
کووید 19 (بیماری ویروس کرونا) چیست؟
کووید 19 مخفف “بیماری کروناویروس 2019” است. این بیماری توسط ویروسی به نام SARS-CoV-2 ایجاد می شود. این ویروس اولین بار در اواخر سال 2019 ظاهر شد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت.
علائم کووید 19 (کرونا) چیست؟
علائم معمولاً 4 یا 5 روز پس از آلوده شدن فرد به ویروس شروع می شود. اما در برخی افراد، ممکن است تا ۲ هفته طول بکشد تا علائم ظاهر شوند. برخی از افراد اصلاً علائمی را نشان نمی دهند.
هنگامی که علائم رخ می دهند، می توانند شامل موارد زیر باشند:
●تب
●سرفه
●مشکل تنفسی
●احساس خستگی
● لرز
●دردهای عضلانی
●سردرد
●گلودرد
●آبریزش یا گرفتگی بینی
●مشکلات حس بویایی یا چشایی
بسیاری از افراد فقط علائم سرماخوردگی خفیف دارند. برخی از افراد مشکلات گوارشی مانند تهوع یا اسهال دارند. همچنین گزارش هایی از بثورات پوستی یا سایر علائم پوستی وجود دارد.
برای اکثر افراد، علائم در عرض چند روز تا چند هفته بهتر می شوند. اما تعداد کمی از مردم بسیار بیمار می شوند و نمی توانند به راحتی نفس بکشند. در موارد شدید، اندام های آنها از کار می افتد که می تواند منجر به مرگ شود.
برخی از افراد مبتلا به کووید-19 برای هفته ها یا ماه ها همچنان برخی از علائم را دارند. به نظر می رسد این امر در افرادی که به اندازه ای بیمار هستند که نیاز به ماندن در بیمارستان پیدا می کنند، بیشتر است. اما این می تواند در افرادی که خیلی بیمار نشده اند نیز اتفاق بیفتد. پزشکان هنوز در مورد اثرات بلندمدت کووید 19 یاد می گیرند.
در حالی که کودکان ممکن است به کووید 19 مبتلا شوند، کمتر از بزرگسالان علائم شدید دارند.
آیا من در خطر ابتلا به بیماری جدی هستم؟
این بستگی به سن، سلامتی شما و اینکه آیا واکسن زده اید یا خیر، دارد. در برخی افراد، کووید 19 منجر به مشکلات جدی مانند ذات الریه می شود که می تواند باعث شود فرد اکسیژن کافی دریافت نکند. همچنین می تواند منجر به مشکلات قلبی یا حتی مرگ شود. این خطر با افزایش سن افراد بیشتر می شود. همچنین در افرادی که مشکلات سلامتی دیگری مانند بیماری قلبی جدی، بیماری مزمن کلیوی، دیابت نوع 2، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، بیماری سلول داسی شکل یا چاقی دارند، بیشتر است. افرادی که به دلایل دیگر (به عنوان مثال، ایدز یا داروهای خاص)، آسم، فیبروز کیستیک، دیابت نوع 1 یا فشار خون بالا سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات جدی باشند.
واکسیناسیون باعث می شود افراد کمتر به بیماری کووید-19 مبتلا شوند.
کووید-19 (کرونا) چگونه منتقل می شود؟
ویروسی که باعث کووید 19 می شود (کروناویروس) عمدتا از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. این معمولاً زمانی اتفاق میافتد که فرد مبتلا در نزدیکی افراد دیگر سرفه، عطسه یا صحبت میکند. ویروس از طریق ذرات ریز از ریه ها و راه هوایی فرد آلوده منتقل می شود. این ذرات می توانند به راحتی از طریق هوا به افراد دیگری که در نزدیکی هستند حرکت کنند. در برخی موارد، مانند فضاهای داخلی که همان هوا به اطراف دمیده می شود، ویروس موجود در ذرات ممکن است بتواند به افراد دیگری که دورتر هستند سرایت کند.
این ویروس می تواند به راحتی بین افرادی که با هم زندگی می کنند منتقل شود. اما همچنین میتواند در مجالسی که افراد با هم صحبت میکنند، دست میدهند، در آغوش میگیرند، غذا را به اشتراک میگذارند یا حتی با هم آواز میخوانند نیز شیوع پیدا کند. خوردن در رستوران ها خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد، زیرا افراد تمایل دارند به یکدیگر نزدیک باشند و صورت خود را نپوشانند.
یک فرد ممکن است آلوده شود و ویروس را به دیگران منتقل کند، حتی بدون اینکه هیچ علامتی داشته باشد.
سویه های کرونا چیست؟
ویروس ها دائما تغییر می کنند یا “جهش می یابند”. هنگامی که این اتفاق می افتد، یک سویه یا “نوعی” جدید می تواند تشکیل شود. اغلب اوقات، انواع جدید نحوه عملکرد ویروس را تغییر نمی دهند. اما زمانی که یک گونه تغییراتی در بخشهای مهم ویروس داشته باشد، میتواند متفاوت عمل کند.
کارشناسان چندین نوع جدید از ویروس را که باعث کووید 19 می شود، کشف کرده اند. به نظر می رسد برخی از انواع آن راحت تر از ویروس اصلی پخش می شوند. انواع خاصی نیز ممکن است افراد را بیمارتر از دیگران کند.
کارشناسان در حال بررسی انواع مختلف هستند. این به آنها کمک میکند تا درک بهتری از میزان گسترش ویروس ها داشته باشند، آیا تأثیر متفاوتی روی افراد میگذارند، و واکسنهای مختلف چقدر در برابر آنها محافظت میکنند.
آیا آزمایشی برای تشخیص ویروس ایجاد کننده کووید 19 وجود دارد؟
آره. اگر فکر می کنید ممکن است مبتلا به کووید-19 باشید، باید آزمایش دهید. این شامل برداشتن نمونه ترشحات با سواب از داخل بینی یا دهان است. در برخی آزمایشات از نمونه بزاق استفاده می شود. این آزمایشها میتوانند به شما یا پزشکتان کمک کنند تا بفهمید که آیا کووید-۱۹ دارید یا بیماری دیگری دارید.
2 نوع آزمایش برای تشخیص کووید 19 استفاده می شود:
●تستهای مولکولی – این آزمایشها به دنبال مواد ژنتیکی ویروس هستند. آنها را “آزمایش اسید نوکلئیک” یا “تست PCR” نیز می نامند. می توانید آزمایش مولکولی را در مطب، کلینیک یا آزمایشگاه انجام دهید. بسته به آزمایشگاه، ممکن است چندین روز طول بکشد تا نتایج آزمایش برگردد.
آزمایشات مولکولی بهترین راه برای تشخیص اینکه آیا یک فرد مبتلا به کووید 19 است یا خیر می باشد. این به این دلیل است که آنها می توانند حتی سطوح بسیار پایین ویروس را در بدن شناسایی کنند.
●تست های آنتی ژن – این تست ها به دنبال پروتئین های ویروس هستند. آنها می توانند نتایج را سریعتر از اکثر آزمایشات مولکولی ارائه دهند. می توانید آزمایش های آنتی ژن را برای استفاده در خانه خریداری کنید. همچنین می توانید آزمایش آنتی ژن را در مطب، کلینیک یا آزمایشگاه انجام دهید.
تست های آنتی ژن به اندازه تست های مولکولی دقیق نیستند. آنها بیشتر احتمال دارد که نتایج “منفی کاذب” بدهند. این زمانی است که آزمایش منفی می شود حتی اگر فرد واقعاً آلوده باشد. اگر فردی علائم داشته باشد یا بداند که در معرض ویروس قرار گرفته است، متخصصان “تکرار آزمایش” را توصیه می کنند. این به این معنی است که اگر آزمایش آنتی ژن منفی بود، چند روز بعد دوباره آزمایش دهید.
همچنین یک آزمایش خون وجود دارد که می تواند نشان دهد که آیا فردی در گذشته به کووید-19 مبتلا بوده است یا خیر. این آزمایش “آنتی بادی” نامیده می شود. آزمایشات آنتی بادی معمولاً به تنهایی برای تشخیص کووید-19 یا تصمیم گیری در مورد مراقبت استفاده نمی شوند. اما کارشناسان بهداشت عمومی می توانند از آنها برای اطلاع از اینکه چند نفر در یک منطقه خاص بدون اینکه بدانند آلوده شده اند استفاده کنند.
آیا می توان از کووید-19 پیشگیری کرد؟
بهترین راه برای پیشگیری از کووید-19 واکسن زدن است. افرادی که تمام واکسن های توصیه شده را مصرف کرده اند در معرض خطر بسیار کمتری برای ابتلا به این ویروس هستند.